Monday, July 23, 2012

Acar resepi mak :)

Hr nie ari ke3 kita berpuasa......sll kalau nak masuk bulan ramadhan jer mak mesti buat acar limau....acar limau nie lebih kurang sama macam acar buah jugak. selalu mak buat byk2 pastu buh dlm chiller....

aku hhmm mestila suka sgt ngan acar nie sbb rasa dia masam2 + manis2 buah gitu..paling suka mestila kurma n halwa undur..tambah2 kalau waktu nak sahur...acar nie buat kita lebih berselera toi dak.....hihihi...

Kat sini aku bg resepi mak kot2 mana tau kwn2 teringin nak buatkan....:)...resepi nie takde sukat menyukat cuma ikut sesedap rasa jer...sambil buat sambil rasa....hahaha......

Kalau diikutkan nak buat acar nie kena pakai minyak yg banyak sbb tak guna air.....hanya guna cuka ..........tp kali nie mak pakai minyak sikit lebih kurang sebungkus setengah jer......(agak2 ikut byak mana bahan yg kita bubuh)...mak kurangkan minyak atas faktor2 kesihatan.....huhu

Bahan2 semua macam pic kat bawah nie......yg takde dlm pic gula, garam, minyak & serbuk cili kering.

Step senang jer...sedia bahan2 pastu main campak2 jer.....hihi
1. Tumis bawang putih & merah dalam minyak yg agak banyak......(kalau byak sangat bahan2 minyak pun kena la byak)
2. Lepas bawang2 kekuningan masukkan bahan yg diblend...(Bahan A + B +serbuk cili kering (sedikit).
3. Pastikan pes cili tadi betul2 masak dan sehingga naik minyak (nak bg acar nie tahan lama)
4. Bila dah betul2 masak....masukkan cuka, sedikit garam, gula (kena byak)....dan semua bahan2 dalam pic kat bawah.....
5. Untuk mendptkan bawang yg rangup perlu direndam terlebih dulu dgn cuka.......
6. Kacau sehingga semua sebati dan secukup rasa yg diinginkan..........
7. Siap....



(A) Cili kering digoreng bersama minyak dan diblend.


(B) Ketumbar dan jintas manis digoreng tanpa minyak dan diblend


Cuka

Buah Limau yg dah direbus + sedikit gula...


Halia

Kacang tanah

Belimbing besi kering

Bawang putih + merah

Kurma+Kismis+Halwa Kundur


Pic tak berapa nak clear tapi cenggini la rupa acar tue...



Selalunyer mak masukkan dlm chiller nanti nak makan panaskan jer....lagipun, acar nie bukan hari2 kita mkn...Selamat mencuba...:)





6 comments: