Monday, February 24, 2014

Puding triffle

Dah lama berhajat dan berangan nak makan puding triffle...dah bertahun2 google resepi dah berkali2 salin resepi akhirnya berjaya juga buat ..tahniah2 pd diri sendri.....hihi..pendorong utama mungkin juga sbb cuaca yg panas sekarang ni jadi elok la buat puding makan sejuk2 mmg heaven org kata...:)

nak tulis resepi juga sbg panduan nanti kalau2 nak buat lagi nanti kan...



bahan2  - ikut lapisan

lapisan paling bawah - kek span atau gulung apa jenis pun bole....susun dalam bekas kemas2. ku guna perisa pandan..



Lapisan tengah


- 1 tin susu cair + 400ml (air+air buah) + gula satu senduk + tepung kastard 3 sudu besar penuh2 ..kacau dulu baru letak atas api...terus kacau sampai likat...

- Tuang atas kek yg disusun tadi.....ratakan dan tabur buah2an...tekan2 sikit buah tu ...



Lapisan atas..
 1 kotak jelly kristal....dicampur dengan 400ml air ..kacau dlm periuk ..( tak payah masukkan guna...tapi ku masukkan 1 sudu besar je )....kacau atas api sampai mendidih tutup api n tuang kat atas lapisan ke 2..biar sejuk bole masukkan kan dalam peti ais...siap....:)




memang sedap sngat puding triffle...rupanya tak susah pun nak buat jap je setengah jam dah siap...pasni wajib buat lagi nak letak laici pula...:)



Sunday, February 23, 2014

Masak Maggi & Resepi Sup , Sos Steamboat

Asal hupdate blog mesti byak cita pasal makan..al kisahnya masak maggi je pun kat opis..pun heboh hihi..tapi tak salahkan sekurang2nya ada juga bahan nak mengupdate..masa ni kul 11.30 ready nak masak nanti kul 12 dah bole makan dgn amannya...asal nak masak 3 bungkus tapi tetiba ada sorang pula opismate ni nak keluar jadi masak 2 ja cukup tu pun tak habih...




Mai kita pakat2 tgok bahan2 yg ada...dari umah dah plan nak masak maggi ..potong sayur siap2...sayur sawi, kubis n bawang...dalam tu masuk siap2 minyak sikit n garam...cili tak bawa sbb nanti nak mkn dgn  cabai melaka yg best tu...besar2 cabai melaka...pedas berdesing2 sampai leleh ayaq mata..

pastu maggi belum ada..telor pun tak da so otw nak mai opis singgah beli dulu...hihi oo periuk ni sponser by opis mate...kat umah katanya byak da ada ..jadi tinggal kat opis bole la buat acara masak2...:) oops jgan ada yg gelak ye cara ku memasak maggi ni...ni sehabis simple da...no tumis2 ...nanti satu opis bau harum semerbak...




Megi utk 2 org makan alhamdullilah kekenyangan sampai ke petang...

Kat bawah ni nak bg resepi Sup Steamboat...aritu sahabat dr  Saly semanismama ada tny resepi kuah sup...resepi simple sgt2 n sedap juga la..hihi
kat sini nak bg nama bahan2 je sbb sukat menyukat ni tak pandai..org kata hantam kromo je bila masak...bole tgok kat sini steamboat comey2....

bahan2 sup:
- pati ayam maggi/knoor ( kalau seperiuk sederhana bole pakai 4 tiub)
- sengkuang  putih ---yg kita makan dengan rojak tu
- air
- minyak
- bawang besar - blend
- bawang putih - blend
- garam
- perasa

tumis bawang besar dan putih yg diblend ...masukkan air ...sengkuang tu potong besar2...kalau periuk sederhana pakai 1 biji kecil pun bole.. pastu masuk kiub ayam...garam  n perasa...reneh sampai sengkuang tu lembut agak2 setengah jam juga..kalau air kurang tambahkan lagi...

cili sos pula...ku buat pekat2 sbb nanti nak jadi sos pencecah juga..

cili kering
bawang besar
bawang putih
minyak sikit
sikit halia
sos manis abc
sos cili
sos thai maggi
gula
kicap pekat
air
lenga utk hiasan

# tumiskan dulu semua bahan2 yg di blander( bawang n halia) dng cili kisar..naik minyak....masukkan semua sos2 tadi...air sikit ..kacau sehingga pekat n sesedap rasa....nanti akan rasa manis..masam..pedas..sikit je masin...bole cicah dgn sea food, sosej n ball semua :)

P/s : saly nanti jgn lupa resepi cheese cake leleh tau...







Wednesday, February 19, 2014

Steamboat comey2

Teringin nak update blog sebenarnya....mode ##  rindusygsgtkatblognie... karang la sikit2 crita..dulu stop pun sbb mode mabuk ...mabuk preggy...hihi..skrg dah ok ...

Aritu tingin nak makan steamboat balik keje trus singgah pasaraya beli bhn2 yg comey2 jer...ikut budget juga kan skrg semua mahai...huhu..punya nak mkn gagahi juga membeli tapi berpada2...huhu

sampai2 umah terus masak kuah n sos...buat yg biasa je...tak buat flavor tom yam pun...pas maghrib terus ngap...alhamdullilah...selebihnya tu simpan dlm bawa bento kat geng opis sikit utk sarapan ...:)





Tuesday, February 18, 2014

PYJAMAS KIDS

Sabrina Little Baby Store ada sediakan pyjamas utk anak2..nak pakai tido n jalan2 pun bole..sila2 la menjamu mata n like page sekali ya....hihi.. ooo nak crita juga bisnes ni mulanya hobi2 suka suki sgt beli online baju anak2 pastu tebuka hati nak bisnes kecik2 je..part time juga nak cari duit lebih..huhuhu.....:)

pyjamas rm100 utk 5 pasang free pos s.m....












Saturday, November 16, 2013

buah hatiku

Rindu nak update blog macam dulu dulu kala tapi tak menjadi2...nak tepek gambar anak dara yg dah makin besar...gambar kakak ngan adik...



Saturday, September 7, 2013

Sabrina little baby store

Salam semua...jika ada kelapangan jemput2lah ke page " Sabrina little baby store" yer...ada pyjamas baby n kids...atau ke link nie....Sabrina little baby store...silala like kawan yer..hihihi










Ada diskaun juga utk kawan2 blog...hihihi..:)