Sunday, July 29, 2012

Laksa goreng & ikan bakar ala2 percik

Dah 9 ari kita berada di bulan ramadhn..cepat masa berlalu tau2 jer dah masuk minggu ke2....dua ari berturut-turut  kami berbuka di umah mak mertuaku...byak menu2 yang mak mertuaku masak...tapi aku tak snap pun pic segan la @ malu........hahahaha...

menu2 kat bawah nie menu berbuka kami minggu lepas.......bukan niatku nak menayangkan pic2 makan2 nie tau ...tapi sekadar berkongsi resepi yg tak seberapa nie....kalau kawan ketandusan idea bole la cuba resepi nie...:)

Kawan2 biasa makan laksa goreng tak...selalu kita makan laksa berkuah jer kan.....nie la laksa goreng yang aku buat utk berbuka minggu lepas.....guna jer apa jenis laksa tapi ambil yg bersaiz sederhana....jgn terlalu besar jgan terlalu halus.....org cakap yg sedang2 ajer...hihi

Senang jer nak buat rendam laksa nie sama macam kita rendam bihun.....toskan....nak goreng pulak sama sebijik macam kita goreng bihun.....senangkan....tapi kalau nak lagi sedap kena masukkan udang...baru lagi best.....kalau nak makan laksa goreng nie kena combine ngan sambal sotong....baru terangkat......

Laksa goreng yg dah siap....
Sambal sotong...
Bulan2 puasa nie yg paling aku suka ikan percik....tapi kalu nak beli kat PARAM mau parah duit ...yerla sekor kalau yg besar2 dah berbelas2 ringgit....aku pun dah tak hingat ari apa yg aku buat ikan bakar percik nie...hihihi...tapi bakar guna oven jer....

ikan yg aku buat nie sederhana kecik jer cukup nak makan masa berbuka n bersahur.....sekor ikan siakap sekor lagi ikan cencaru....ikan cencaru dah bayk ari beli tapi tak buat2....sbb tue aku kawenkan jer ikan berdua  tue sekali....ikan cencaru tue pengantin laki2..ikan siakap pengantin pompuan...aci dak.....hhhmm apa yg aku mengarut nie.....tue la kalu pikiran tak berapa nak fokus....huhuhu

Jom kita tgok resepi ikan bakar ku....


1. Bersihkan sebersihnya ikan...pastu lumurkan garam halus dan serbuk kunyit.....
2. Terus masukkan kat dlm oven.....on api atas n bawah tau....biarkan ikan tue masak sampai 80%.....
3. Keluarkan letak kat dalam talam @ pinggan yg besar.....ambil daun kunyit..kalau tak der daun kunyit bole  ganti dgn daun pisang....
4. Sapukan pes cili kat atas daun kunyit @ pisang....pastu letakkan ikan......sapu lagi pes cili kat atas ikan n tutup ikan dgn daun kunyit...
5. Bakar lagi sampai agak2 garing..kalau garing sekali ngan daun kunyit bole makan....hihihi.....

Pes cili yang sangat mudah sbb nak kejaq masa....

Blend : cili kering + jintan manis+air asam jawa+belacan+bwg putih n merah+serai 1 batang ...lepastu tumiskan dgn sedikit minyak.......masukkan garam + gula + serbuk kunyit...(kalau suka pes yg manis2 leh tambah gula lagi)..goreng sampai garing.....last sekali masukkan hirisan bawang besar.....terus tutupkan api....




4 comments:

  1. hahaha..siakap n cencaru..serasi tu ida ... sedap n terliur jgk tgk ikan percik..sbb saly biasa dengar ayam percik jer.. laksa goreng lak first saly dengar.. hehe.. tq dear best jgk ssekali tukar selera gitu..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. saly....kat sini ikan percik femes di bulan puasa....cara buat dia sebijik macam ayam percik....hihi pelik kan tapi sedap sekali skala tukar selera...:)

      Delete
  2. Replies
    1. betul su...sotong tue gatal tapi lagi gatal lagi sedap...hihihi

      Delete