Resepi kesukaan kami sekeluarga...simple tapi mudah sangat2 disediakan...sotong masak lada hitam...:)..abaikan je cabai melaka tue yer...tukang masak rajin sesangat sampai tak sempat nak asingkan tangkal dgn cili..hihihi....tapi org cakap kalau tak asingkan cili dgn tangkal bole kurangkan tahap kepedasan...
Bahan-bahan (anggaran) :
Sotong digaulkan dengan sedikit garam halus dan kunyit....
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lada hitam
Kunyit
Kicap pekat
Hirisan bawang besar
Cili hijau @ cabai melaka
Tumiskan bahan yg dikisar (bawang merah, bawang putih, halia dah lada hitam)
Masukkan sotong yg telah digaul dgn garam dan serbuk kunyit
Goreng sehingga kekuningan dan masukkan kicap pekat...
Akhir sekali masukkan hirisan bawang besar dan cili hijau.....
wow!
ReplyDeletesotong selalu wina masak lemak cili api atau sambal je..belum pernah masak lada hitam..harus try jugak
ReplyDeletebaru terperasan..lama tak beli sotong.dah tengahari patut la terasa lapar..dtg sini ada sotong sedap lak,
ReplyDeleteSedapnya. Dah lama tak masak sotong.
ReplyDeletehi...salam kenal
ReplyDeletesinggah sini terus tinggal jejak
jom, kalu sudi singgah teratak kite plak
psstt... kalu sudi follow la skali eh
maceh
:)
best juga tengok sotong masak lada hitam ida ni..saly belum pernah buat lg..hehe...nnti bleh buat tuka2 selera..tq dear...!
ReplyDeleteterliur...nyummmyyy....
ReplyDelete