Thursday, November 22, 2012

Paprik ayam...


Paprik ayam nie aku masak 2 minggu lepas....masa tu tak tau nak masak apa utk dinner..tup2 terpikir nak masak paprik makan pulak ngan nasi goreng...hhhmm mesti sedap...terus ke dapur tgok2 cukup ke bahan2 nak buat on the spot...kumpul2 semua bahan dapatla buat walaupun tak seperfect mana....janji bole mkn...hihi...

Resepi nie ikut apa yg ada kat dapur jer tau...jom tgok resepi paprik versiku...haha

Bahan2...utk 2 org makan
- Isi ayam 
- Bawang putih 
- Daun limau perut 2 helai
- Serai 1 batang
- Cili kering yg dimesin - 3 camca besar
- Pes Tomyam 1 camca besar
- Sos Tiram 1 camca besar
- Kicap pekat 1 camca besar
- Sos cili 3 camca besar
- Air - adjust sendri ikut kepekatan
- Garam, gula dan perasa
- Sayuran (cili padi, bawang besar, tomato, jagung, carrot, bunga kubis)

Cara nak buat :
- Tumis bawang putih, daun limau perut dan serai sehingga wangi..
- Masukkan cili kering masak sehingga naik minyaknya....
- Masukkan ayam, pes tomyam, sos tiram, kicap pekat, sos cili, air, gula, garam dan perasa.
- Bila kuah dah menggelegak masukkan sayuran2....
- Masak kejap jer...jgn sampai layu sayurnya...

Nak lagi sedap bole dimakan bersama nasi goreng putih...( no pic)...
- Tumiskan bawang putih
- Pecahkan telur
- Perasakan dengan garam dan terus masukkan nasi putih...
- Goreng sehingga sebati....
 

9 comments:

  1. Paprik memang sedap makan dgn nasi putih..
    sedap! :)

    ReplyDelete
  2. ida, satu lg menu yg saly sllu buat..hehe..paprik..mmg senang n mudah lagi2 sbb dah cukup bahan dlm nya kan sayur,ayam.. jadi kalu tetiba dtg penyakit malas,paprik lah jawabnya...hihihii

    ReplyDelete
  3. ringkas....sedap dimakan dengan nasi panas2.....

    ReplyDelete
  4. paprik sedap semua ada.. tak yah masak lainpun dah baguih...

    ReplyDelete