Tuesday, August 14, 2012

Jom berbuka....

N3 tertangguh..pasal  juadah berbuka @ iftar ari jumaat, sabtu dan ahad lepas.....ari jumaat menu nasi daging cecah air asam, dalca, acar.....pastu ada pulut cecah serunding ayam....hhmm  tuan badan tak sabar2 nak makan serunding.....hihihi


ari sabtu lak menu siakap goreng, air asam, kerabu timun....kerabu timun nie febretku....kalau2 panas dalam badan elok la byak2 makan timun..hihi...pastu ada kurma daging, ikan kembung sumbat, cucur ubi nie febret aira.....

Ari ahad pulak menu kari sotong, sambal telur, kerabu nenas, masak rendang hijau ayam, bihun dan kuih muih (beli jer)....


Kerabu timun @ nenas nie mudah sangat nak buat...
- cincang2 @ sagatkan nenas @ timun perahkan ambil isi jer (toskan)
- pastu kat dalam mangkuk letak sikit garam, cili padi, belacan, bawang merah ..picit2kan dan gaul dgn timun   @ nenas.....
- pastu masukkan sikit isi ikan yg digoreng atau direbus...siap....tak payah masukkan air sbb timun n nenas dah byak airkan....macamana? simple sangat kan... tapi menepati citarasaku..hihihi

Paling2 best ada menu yg paling special....last sekali makan rasanya dah bertahun2 lepas.....dah lupa macamana rasa ...masa kecik2 dulu selalu makan....sebelum makan kena sedut dulu...hhhmm agak2 kawan apa yer......

 - 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-

-

aku ngan ayah jer makan...kami dua2 pakat pulun sedut...hihihi.....


nak masak siput nie ada macam2 versi...masak lemak...gulai....tapi masak apa pun sure best.....nie la siput sedutku.......:) kawan2 suka makan siput tak...?....hihi


hhmmm ari nie mai opis lewat coz bawa si aira jumpa doc pulak...dah dekat raya macam2 pulak yg jadi......




3 comments:

  1. meleleh air liur su dok kat opis ni...suma menu menyelerakan...su tak pernah makan siput sedut...geli la...

    ReplyDelete
  2. nasi daging ni 1st time kenal pas kawen dgn husband... tp sedapppp suka sgt2 he3

    ReplyDelete
  3. tu dia.. mmg gambar makanan je ni.. kecur liur.
    hubby baru cakap semalam yg dah lama we oll xmakan siput sedut. sy suka makan siput sedap. nikmat menyedut tu yg takleh lupa.. huhu

    ReplyDelete